Valumat, het beheersorganisme voor de uitgebreide producentenverantwoordelijkheid voor matrassen

Moet je als eindverkoper oude matrassen terugnemen?

In tegenstelling tot de meeste andere afvalstromen waarvoor er een aanvaardingsplicht geldt, zijn de eindverkopers van matrassen niet verplicht om de afgedankte matrassen van hun klanten te aanvaarden.

Valumat voorziet wel een financiële incentive voor eindverkopers die op vrijwillige basis afgedankte matrassen aanvaarden bij aankoop van een nieuwe matras. Om praktische reden wordt dat bedrag berekend op basis van het ingezamelde tonnage (600€/ton). Dit komt overeen met ongeveer 9 euro per matras.

Ben je eindverkoper van matrassen en je zamelt geen oude matrassen in van je klanten? Dan ben je wettelijk verplicht om jouw klanten te informeren waar ze met hun oude matrassen terecht kunnen. Op één en ander zijn we dieper ingegaan tijdens onze webinars, en je kan deze webinar hier bekijken.

Voer je als eindverkoper matrassen in om ze in België te verkopen, dan beschouwt de wetgever je voor deze matrassen als producent/invoerder en moet je voldoen aan de aanvaardingsplicht. Meer info om bij Valumat aan te sluiten als producent vind je hier.

FAQ

Er zijn geen resultaten voor deze selectie.

Andere weetjes
Terug

Valumat op TV Oost

Wie houdt nu niet van cookies